Tento web používá k personalizaci reklam soubory cookies, které mohou sbírat některé vaše osobní údaje. S jejich užitím souhlasím / nesouhlasím. Více informací.

Bocce

Ředitel/ka sportu

Julie Wittmannová

E-mail

bocce@specialolympics.cz

Telefon

INFORMACE

Sport „bocce“ má ve světovém hnutí Speciálních olympiád už dlouhou tradici, poprvé byl představen v roce 1991. Od tohoto období je pravidelně součástí všech světových i evropských her. Dle posledních dostupných čísel z oficiálních stránek Special Olympics International (SOI), z roku 2011, v bocce soutěžilo 216 929 sportovců ze 162 národních týmů.

Do programu ČHSO zařazen poprvé v roce 2004. Zařazení této pro české poměry tehdy méně tradiční disciplíny předcházela účast Julie Wittmannové na Světových hrách v Dublinu v Irsku v roce 2003. Zde se účastnila jako „observer“ s možností účasti na školení SOI, což je předpoklad pro rozvoj tohoto sportu v národních programech.

V dubnu 2004 se premiérově bocce objevila na Regionálních hrách v Zábřehu na Moravě, kde se účastnilo 7 družstev z různých koutů České republiky. Následovalo zařazení do národních her v Českých Budějovicích (2004). Od tohoto roku se pravidelně bocce zařazuje do programu národních her.

Účast české reprezentace v bocce na evropských a světových hrách bývala v počátcích obvykle s kapacitou 4 sportovců (2 muži a 2 ženy), v posledních deseti letech se nominační počty výrazně snížily na počet nejprve 2 sportovců, na posledních světových hrách v Abu Dhabi reprezentace čítala jednu sportovkyni a jednu partnerku (soutěž jednotlivců a unified/sjednocených dvojic). Naši sportovci pravidelně vozí z mezinárodních her medaile.

Poslední „před-kovidová“ celorepubliková akce proběhla ve dnech 3. – 4. 6. 2019 jako IV. národní turnaj v bocce a Regionální hry Českého hnutí speciálních olympiád. Ve dvou dnech zde spolu změřilo síly na 100 hráčů bocce z 15 sportovních klubů. Poslední hry v době kovidové hostil Zlín Jako jednodenní akci, s účasti 7 klubů.

V současnosti je registrováno v hnutí 68 klubů hrajících bocce, na nejvyšší soutěže vysílá své sportovce aktivně asi 20 klubů. Národních her se kapacitně účastní vždy kolem 80 sportovců. V dané disciplíně se hrají soutěže jednotlivců, dvojic, týmů (4 sportovci) a dále soutěže ve sjednocené (Unified) bocce, kde jsou vypisovány soutěže Unified týmů (2 sportovci a 2 partneři) a Unified dvojic (1 sportovec a 1 partner). Soutěží dle oficiálních pravidel hry bocce s modifikacemi platnými pro soutěž bocce dle pravidel SOI.

Ředitelkou bocce je od počátku do současnosti Julie Wittmannová.

 

Bocce

GALERIE