Tento web používá k personalizaci reklam soubory cookies, které mohou sbírat některé vaše osobní údaje. S jejich užitím souhlasím / nesouhlasím. Více informací.

Bowling

Ředitel/ka sportu

Adriana Novotná

E-mail

bowling@specialolympics.cz

Telefon

INFORMACE

Něco málo z historie bowlingu v České republice

V roce 1997 vznikl první organizovaný bowling na doporučení České kuželkářské asociace (ČKA). Později se název změnil na současnou Českou bowlingovou asociaci (ČBA/) a obě společně zastřešuje Česká kuželkářská a bowlingová federace (ČKBF).

V této souvislosti musíme zmínit nejoblíbenější turnaj Magic, který se u nás odehrál poprvé v roce 1999 a do roku 2016 získal Karel Kutina 16 vítězství v tomto prestižním turnaji. Karel Kutina je významnou osobností jak v prosazování bowlingu v české republice, tak i v amatérských soutěžích a velmi si vážíme jeho podpory při pořádání Národních turnajů bowlingu pořádaných od roku 2018 v Praze, kdy Českému hnutí speciálních olympiád pronajímá své bowlingové dráhy v hernách Praha – Strašnice a Praha – Střížkov.

Počátky bowlingu jako sportu Českého hnutí speciálních olympiád

V květnu roku 2010 byla vyslána Českým hnutím speciálních olympiád Mgr. Dagmar Dědková na Maltu, získat na bowlingovém semináři zkušenosti pro zavedení bowlingového sportu v České republice. Tato volba byla zásadním krokem a v roce 2015 byli vysláni první sportovci na Světové hry Speciálních olympiád v Los Angeles.

Musíme podotknout, že do dnešní doby není bowling sportem, který je uznávaným sportem v olympijské soutěži. Je nám nesmírnou ctí, že sportovci registrováni v Českém hnutí speciálních olympiád si můžou tuto reprezentaci užít v rámci pořádání světových her Speciálních olympiád.

„…Na bowlingu je nejtěžší dosáhnout dokonalé koordinace rozběhu, pohybu paže držící kouli a následné vypuštění koule rovně, popřípadě s potřebnou rotací. Toho lze dosáhnout pouze pravidelným tréninkem, dokonalou koncentrací a správnou analýzou hry. V tréninku není podstatné odházet co nejvíce hodů. Zároveň je nutné zlepšovat dohozové strategie, tělesnou i psychickou zdatnost…“ John, J., Nosek, A. (2001).

Národní turnaj v bowlingu: 

 

 

Bowling

GALERIE