Tento web používá k personalizaci reklam soubory cookies, které mohou sbírat některé vaše osobní údaje. S jejich užitím souhlasím / nesouhlasím. Více informací.

Pozemní hokej

Ředitel/ka sportu

Karolína Kříženecká

E-mail

pozemnihokej@specialolympics.cz

Telefon

INFORMACE

Pozemní hokej mentálně postižených sportovců vznikl v České republice na podzim 2019, v Rakovníku, o rok později byl oficiálně přijat do Speciálních olympiád. Svoje síly spojil s podporou Českého svazu pozemního hokeje klub HC 1972 Rakovník a Domov Ráček. V České republice zatím existuje jeden tým, který má 15 hráčů ve věku 21 až 62 let. Ambicí je rozšířit parahokej neboli ID hockey do více klubů.

Pozemní hokej je koordinačně velmi náročný sport, proto je nutný pravidelný trénink. Hráčky a hráči pracují na své fyzické kondici a zejména základní technice, kterou si řada z nich trénuje i ve svém volnu.

Pro pozemní hokej je nezbytné hřiště s umělou trávou s rozměry 55 metrů x 43 metrů (pro občasné tréninkové jednotky navíc stačí i přírodní tráva), hokejky, míčky a dvě brány. Tým tvoří 7 hráčů, z toho jeden brankář. Na střídačce mohou být 3 další hráči. Hraje se 2x 10 minut s přestávkou 5 minut. Při hře velmi dbáme na bezpečnost hráčů i soupeřů.  

Čeští parahokejisté zatím neměli kvůli covidu příležitost změřit své síly s jinými soupeři, ale své umění předvedli v srpnu 2021 v rámci ME žen v Praze na Slavii před zahraničním publikem. V současné chvíli se připravují zejména na ME v parahokeji, které se uskuteční 6.-10. července 2022 v Amsterdamu.

V zimním období, kdy není možné hrát venku na umělé trávě, se připravují v hale.

Parahokej bude v roce 2023 ukázkovým sportem na Speciální olympiádě v Berlíně.

Při naší práci úzce spolupracujeme s Českým svazem pozemního hokeje. 

 

 

Pozemní hokej

GALERIE