Tento web používá k personalizaci reklam soubory cookies, které mohou sbírat některé vaše osobní údaje. S jejich užitím souhlasím / nesouhlasím. Více informací.

Národní závody v cyklistice 3. – 5.6.2022

Národní závody v cyklistice 3. – 5.6.2022

Ve dnech 3.6. – 5.6.2022 se uskutečnily Národní závody v cyklistice v Jihlavě. Závody se konaly pod záštitou města Jihlavy a kraje Vysočina.

Vzhledem k tomu, že tento závod byl přesunut ze Svratky na jiné místo, byla zvolena Jihlava, která leží v srdci Vysočiny.  Jihlava je známá svým sportovním zaměřením a ze všech koutů naši republiky pro všechny účastníky dobře dostupná.

Nejdříve proběhla jednání s představiteli města Jihlavy a byla vybrána sportoviště s cyklostezkou v areálu Český mlýn.  Ubytování a stravování bylo domluveno na Domově mládeže při SŠOS Jihlava, která byla od sportoviště snadno dostupná.

Cyklistických závodů se zúčastnilo 10 sportovních klubů, 41 sportovců, 16 trenérů, 14 organizátorů a 5 dobrovolníků z místa konání závodů.

Vypsané kategorie: I. kategorie 500m, 1000m

                                      II. kategorie 1000m, 2000m

                                      III. kategorie 2000m, 5000m

Všechny závody se jely formou časovky.

Závodníci přijížděli již v pátek na 12:00hod. Po registraci a poučení o bezpečnosti měli možnost si prohlédnout trať, připravit kola a seznámit se s okolím.

Poté následovalo zahájení závodů s nástupem klubů a za účasti náměstka primátorky Mgr. Petra Ryšky a vedoucího odboru školství, kultury a tělovýchovy pana Tomáše Koukala.

Ve 14:00hod. začaly kvalifikační závody pro všechny kategorie na 1000m. Po jejich ukončení se všichni přesunuli na Domov mládeže k ubytování a večeři. Večer proběhla porada trenérů, kde jsme probrali všechny nezbytné informace a poučení.

V sobotu ráno začaly finálové závody na 2km muži, ženy. Poté následoval závod na 1km muži. V poledne byla přestávka a od 13:00 – 15:00hod měli účastníci cyklistických závodů možnost zúčastnit se workshopu v badmintonu, který probíhal ve sportovní hale současně s cyklistickými závody. Od 15:00hod. pokračovalo finále 500m muži a ženy, 1km ženy a 5km ženy. Tento závod byl při odstartování předposlední závodnice přerušen krátkým, ale prudkým deštěm, tak byl závod ukončen a přesunut na neděli. Večer jsme strávili v areálu Domova mládeže opékáním špekáčků, což bylo příjemným zpestřením pro všechny účastníky.

V neděli jsme začínali opět v 9hod. ráno závodem na 5 km muži. Po jeho dokončení již následovalo vyhlášení výsledků všech kategorií a slavnostní zakončení. Krásné vystoupení nám předvedla Natalie a Sára z Nart dance scholl a zklidily zasloužený obdiv. Celé slavnostní zakončení byl přítomen pan hejtman kraje Vysočina Mgr. Vítězslav Schrek, který společně s prezidentkou speciálních olympiád Ester Koníčkovou a národní ředitelkou speciálních olympiád Dagmar Dědkovou předávali medaile našim sportovcům. Po slavnostním předání medailí následovalo losování na Světové hry v Berlíně 2023. Do slosování se nominovali závodníci všech kategorií, kteří splňovali nominační kritéria.

 

Za muže:                 Kvasnička Jan                                             SK Ježci Jihlava

                                    Rathan David          náhradník                Lavina Odlochovice

                                    Konečný Petr          vylosovaný              Slunečník Brno

                                    Vorlíček Václav       vylosovaný              Lavina Odlochovice

                                    Čeřovský Marek                                        Lvíčata Dolní Lánov

                                    Srstka Adam            náhradník                SK Racek

 

 

Za ženy:                    Kejzlarová Nikola   náhradník                Lvíčata Dolní Lánov

                                    Cahová Zuzana       náhradník                SK Ježci Jihlava

                                    Válková Jarmila      vylosovaná              Slunečník Brno

                                    Filoušová Zuzana   vylosovaná              Makej! Brno

 

Losování provedl pan hejtman Vítězslav Schrek.

K závodům byla použita veškerá technika, která je zakoupena k zimním sportům, měřilo se časomírou i stopkami k větší bezpečnosti bylo použito zátaras. Za veškeré připravené sportovní materiály děkujeme Borkovi Ševčíkovi. Po celé délce tratě byli rozestavěni organizátoři, díky tomu byl průběh závodů hladký a bezproblémový nikdo ze závodníků nebyl zraněn. Po celou dobu závodů byl přítomen pracovník ČČK.

Ve volných chvílích využívali závodníci a trenéři možnost pobytu na hřišti, někteří se vydali na procházku nebo vyjížďku po okolí. Závody doprovázelo slunečné počasí, které bylo přerušeno jen malou sprškou deště. Ubytování i stravování bylo na velmi dobré úrovni. Po celou dobu závodů byl na sportovišti zajištěn pitný režim.

 

Velké díky patří všem organizátorům za jejich vzornou a vydatnou pomoc, před akcí, během akce a s ukončením akce.

Také je důležité poděkovat všem sportovcům a trenérům za respektování všech pravidel a vzornou reprezentaci svých klubů.                             

Zapsala: Plšková Jana ředitelka cyklistiky 

       

  


Autor: (17.06.2022)