Berlín 2023 - hry zahájeny, sporty v akci

Berlín 2023 - hry zahájeny, sporty v akci

 

Slavnostní zahájení byl opravdu velký zážitek. Nástup na Olympijský stadión byl plný emocí a radosti z přítomnosti velkého množství fanoušků, které se nám podařilo v davu mnoha desítek tisíc diváků rozpoznat. Ano, český fanoušek se opravdu neztratí na žádné akci. Ceremoniál měl všechny důležité atributy: nástup výprav, olympijské sliby, vztyčení vlajky, prohlášení her za zahájení a svoji pouť také dokončil olympijský oheň. Máme radost, že tradičně nesla štafeta s olympijským ohněm i naši pečeť. Doprovázel ji opět náš „strážce pochodně“ Petr Matlach  –  a patří mu za to velký dík.

Jinak se hostitelské město Berlín představilo v grandiózním představení plném barev, tance a veselí. Olympiáda je o spojování lidí z celého světa s myšlenkou fair play soupeření. Nebere ohledy na původ, barvu kůže, pohlaví  - ani žádné jiné bariéry. A pro všechny naše členy výpravy je opravdu zavazující.

A jak představit naši výpravu? Nejlépe takto:

 

Naše Olympijské studio mapovalo začátky soutěží, ale především Zahajovací ceremoniál her:

Do zákulisí ceremoniálu můžete nahlédnout i prostřenictvím naší fotogalerie zde:

https://eu.zonerama.com/SOCZ/Album/9945764

 

Zprávy z soutěží podle sportů:

Atletika:

Atletické soutěže probíhají bez větších problémů,  to jest dodržování časového  rozpisu a mezinárodních pravidel  IAAF. Chybky, lépe řečeno alternativy zde jsou, jako např. řešení svolavatelny (systém "check in", první dny změny míst podstatných "pointů" - zřejmě z důvodu vzdáleností, což mátlo nejen trenéry, ale i voluntéry.  A že uspořádání tak gigantické situace v současných podmínkách zasluhuje ocenění.

 Je sympatické, že krok za krokem přicházejí na to, co při organizování atletických soutěží platilo a platí odedávna a postupně poučují voluntéry, kteří jsou atleticky úplně mimo. Ale uvědomme si, že ve statistikách se uvádí 750 sportovců, 291 trenérů, 173 delegací ze zemí celého světa (a některé země jsou taktéž s atletikou v SO na štíru), cca 65 rozhodčích. Naše delegace sestává ze 2 mužů a 2 žen, 2 trenérek a obsazujeme disciplíny: 200 a 400 m běh, 4x400 m, vrh koulí, hod mini-oštěpem.  Také poprvé je uplatňován princip relativity v novém modelu, kdy se prochází 2 nebo 3 koly, dle obsazenosti disciplín. To platí o našich disciplínách, takže všichni projdou 3 koly, 2 kola jen ve štafetě. Zatím máme za sebou 1. kolo ve vrhu koulí, semifinále v běhu na 200 m, a první měřený čas ve štafetě 4x400 m. Každý den máme nabitý několika vstupy do disciplín. Sportovci jsou ukáznění, zanícení a popírají poučky ze speciální pedagogiky tím, že jsou motivovaní a dávají ze sebe vše.

 

Bowling:

V pátek, 16.6., se všichni sportovci zúčastnili velmi důležitého tréninku. Postupně propracovávali na svou „olympijskou úroveň". Někomu stačilo pár minut, jiný našel formu o chvilku později. 

Zkušenosti z tréninku využili při rozřazovacích zápasech do divizí v neděli, 18.8. Rozřazovací zápasy probíhaly ve třech kolech. Průměry našich hráčů (100 bodů) nasvědčovaly o své dobré kondici. Stále čekáme na výsledky divizí a těšíme se na první středeční finálové zápasy.

 

Cyklistika:

Dne 18. 6. 2023 začaly i pro cyklisty kvalifikace na 1km, který absolvovali všichni čtyři sportovci. 19.6.2023 se jely opět kvalifikace tentokrát na 5km. V této kvalifikaci jeli tři naši sportovci, které čeká finále časovky na 2km a 5km. Jejich výkony byly výborné.

Plavání:

Na plavání jsme absolvovali první dva dny soutěží. Jirka musel kvůli nevolnosti své nedělní závody vynechat, ale děvčata plavala oba dny jako o život. S organizací a průběhem závodů nejsme příliš spokojeni, ale protože se s tím zatím nedá nic dělat, rozhodli jsme se tomu postavit čelem a po zítřejším volném dnu nastoupit ve středu znovu v plné zbroji.

Bocce:

Pátek 16. 5.

Sportovní disciplína Bocce probíhá v Messe Berlín, hale č. 3, kde je postaveno 16 bocce kurtů. V bocce soutěžích se utká po dobu her 254 sportovců a 62 Unified partnerů ze 111 zemí.

Po čtvrtečním příjezdu do Berlína a první noci v hotelu Aletto nás na bocce čekal tréninkový den.

To znamenalo, že se za 1 den muselo na hřištích prostřídat všech těchto 111 zemí. Na každou zemi byl vyhrazen čas jedné tréninkové hodiny. My jsme byly na řadě od 11 do 12 hod na kurtu č. 5. Tréninkový čas jsme využily na seznámení se s povrchem kurtu a protrénovaly jsme rozřazování do divizí, vhazování palliny i samotnou hru.

Po tréninku nás čekalo seznamování se s prostorem Messe Berlín, kde jsme první den tápaly, kde co najdeme, a také první oběd ve velké jídelně pro sportovce v Messe. Před 15 hod jsme se rozdělily, partnerka Jana se sportovkyní Ivanou se vypravily na hotel k odpočinku a já se účastnila schůze hlavních trenérů bocce.

V sobotu 17.6. jsme se objednaly na Zdravého sportovce na 10 hod a já, trenérka jsem se mimo jiné oblékla do šatů, místo sportovního oděvu, a chystala se účastnit konference „Global Forum for Inclusion – partnerig for action“.

Na konferenci jsme se účastnila přednášek především v hlavním sále (Panelová diskuse o inkluzivním vzdělávání a inkluzivní komunitě v globálním kontextu; GLOBAL Messingers), následně probíhaly přednášky ve třech oddělených sekcích. Měla jsem možnost potkat kolegy z jiných partnerských SO, kolegy z univerzit, kteří se tématem sportu a inkluze sportovců s mentálním postižením (zde ID) zabývají.

Neděle 18. 5. 2023

Tento den nás čekalo rozřazování do divizí, což je zkrácené vhazování koulí na přesnost. Hráči se dělí do skupin dle následující procedury: každý hráč vhazuje 3 x 8 koulí co nejblíže k cílovému míčku, zvanému pallina, a jsou mu změřeny vždy 3 nejbližší koule. Součet 9ti měření dá sportovci skóre v cm, dle kterého bude rozdělen do své sportovní kategorie.

Děvčata rozřazení zvládnula ve velkém stylu, podala kvalitní výkony a jsme v očekávání, do kterých kategorií budou zařazeny.  To se dozvíme až před začátkem soutěží, předpokládám v úterý či středu.

Po rozřazení si děvčata k rozhovoru vybrala hlavní delegátka pro Unified (Sjednocené) sporty Danielle Kent, po krátkém rozhovoru jsme se s ní vyfotily.

Stolní tenis:

18.6.začaly naše hráčky Foltova/ Krejčí čtyřhrou unified v rozřazovacích zápasech. Z 19ti družstev skončily na 8.mistí. 21.6.se dozvíme zda ve finálových zápasech uspějí a vybočuje medaili.
 

19.6.se konaly rozrazovací zápasy dvouhře mužů a žen. K. Foltova hrála výborně  v početné skupině žen nad 30let. V.Šolc ve kategorii mužů 15-17 let překvapil velmi dobrou hrou. Všechny čekají finálové utkaní a věříme, že medaile jsou naše.

 

Badminton:

Filip Blažek, který nás reprezentuje v badmintonu, svůj první soutěžní den podlehl lepšímu soupeři z Ukrajiny. Chuť si ovšem spravil hned druhý den, kdy porazil spoluhráče s Íránu a posléze z Beninu. Další zápas proti soupeři z Moldávie vyhrál kontumačně, jelikož soupeř nedorazil.

Fotbal:

Do nedělního utkání s Ghanou jsme nastoupili s přílišným ostychem k soupeři a ten šel hned do vedení. Naštěstí jsme se oklepali a do poločasu srovnali na 2:2. Ve druhém dějství jsme opět nezachytili start poločasu, oproti prvnímu se nám již ale nepodařilo zareagovat a první utkání na SO jsme prohráli 2:6.

Pondělí

Česká Republika - Čína 5:1 (3:0) 

Hodnocení:

První pondělí utkání, tentokrát proti Číně, jsme rozjeli ve velkém stylu. Poločasové vedení 3:0 bylo maximálně zasloužené, soupeř neměl vůbec nic. Ve druhá půlce mohli diváci vidět i nějaké zákroky našeho brankáře, většinu ale úspěšných a tak jsme dokráčeli po kvalitním výkonu k výhře 5:1.

Česká Republika - Velká Británie 5:1 (4:0) 

Hodnocení:

Druhé dnešní utkání jsme měli proti týmu z kolébky fotbalu. Čekal nás fotbalový svátek v podání Velké Británie. Do zápisu jsme vystoupili aktivně a hned ve 2.minutě šli do vedení. Následoval hattrick Honzy Šimáka, který stihl ještě do poločasu. Druhé dějství se spíše dohrávalo, hra byla více agresivní a diváci bohužel moc kvalitního fotbalu neviděli.

Volejbal:

Volejbal absolvoval velmi těžkou a náročnou rozřazovací část turnaje. Kde postupně porazil všechny soupeře – s vyjimkou Azerbajdžánu. Naše výkony nás nakonec zařazují do nejtěžší skupiny volejbalového turnaje. Zítra začínáme svoji cestu za cenným kovem zápasem v 10:00 s Polskem a ve 14:30 se Slovenskem.

Pozemní hokej:

Náš sport je na takovéto akci poprvé v celé historii. A náš celý tým je skutečně nadšený ze skvělých dnů plných zážitků. Zvláště zahajovací ceremoniál nás nadchnul. V soutěži máme za sebou rozřazovací utkání a zítra se pouštíme do hlavní části turnaje zápasem s Chile.

Gymnastika:

Gymnastika dokončila svoje soutěže a to jak ve víceboji i v jednotlivých nářadích. A to velmi úspěšně! Připravujeme pro Vás komplexní hodnotící článek o všech soutěžích.


Autor: (20.06.2023)