Tento web používá k personalizaci reklam soubory cookies, které mohou sbírat některé vaše osobní údaje. S jejich užitím souhlasím / nesouhlasím. Více informací.

Národní závody v cyklistice 2023 zhodnocení + výsledky + foto + video

Národní závody v cyklistice 2023 zhodnocení + výsledky + foto + video

Od pátku 22.9. do neděle 24.9.2023 se v Jihlavě již podruhé uskutečnily Národní závody v cyklistice. Závody se konaly pod záštitou primátora statutárního města Jihlavy Mgr. Petra Ryšky a kraje Vysočina. Své zázemí pro ubytování a stravování nám opět poskytl Domov mládeže při SŠOS Jihlava, který se nachází v docházkové vzdálenosti od sportoviště s cyklostezkou v areálu Český mlýn. Cyklistických závodů se zúčastnilo 15 sportovních klubů, z toho bylo 45 sportovců a 19 trenérů, mnoho z nich se účastnilo těchto závodů poprvé.

S celou víkendovou organizací závodů pomáhalo 16 organizátorů a 2 dobrovolnice z Unicredit. Během závodů probíhaly také dva programy v rámci Zdravého atleta – Otevřené oči a Správná noha.

Vypsané kategorie: I. kategorie 500m, 1km II. kategorie 1km, 2km III. kategorie 2km, 5km Všechny závody se jely formou časovky. V pátek od 12 hodin přijížděli sportovci se svými trenéry na registraci, měli možnost si prohlédnout trať a zkontrolovat kola. Ve 13:30 začalo slavnostní zahájení, kterého se zúčastnili představitelé statutárního města Jihlavy, pan primátor Mgr. Petr Ryška a pan radní RNDr. Jan Břížďala a pan ředitel SŠOS Jihlava Mgr. Libor Fasora. Poté proběhla porada trenérů a poučení o bezpečnosti a následovalo zahájení kvalifikačních závodů na 1km. Všichni naši vážení hosté si měli možnost několik závodníků odstartovat a pohovořit si s nimi. Od 16h se mohly kluby, které měly odjeté kvalifikace, ubytovávat na Domově mládeže.

Večer byl pro trenéry připraven přednáškový blok, přednáška Zdravé oko od pana docenta Pavla Beneše a Sportovní optometrie a zrakový trénink od Mgr. Petra Veselého, Ph.D. Ve stejný čas probíhala pro sportovce diskotéka. V sobotu byly na programu finálové závody 1km a 2km ženy a muži. Přijel se na nás podívat také hejtman kraje Vysočina pan Mgr. Vítězslav Schrek, MBA., který také několik závodníků odstartoval a vyměnil si se všemi několik milých slov. Probíhalo také měření Zdravého sportovce, na které účastníci měli možnost docházet v průběhu celého dne a nechat si zkontrolovat oči a nohy. Večer byl opět zorganizován přednáškový blok pro trenéry, tentokrát na témata Cirkadiánní rytmy, spánek a spánková hygiena od Mgr. Michaeli Beníčkové a Sportovní výživa jako součást zdraví a výkonnosti mladých atletů od Mgr. Adama Wagnera. Poté bylo pro všechny účastníky zorganizované posezení u ohně s opékáním špekáčků.

V neděli probíhaly opět finále jízdy, tentokrát na 500m a 5km ženy a muži. Po obědě proběhlo vyhlašování výsledků závodů a konečné rozloučení s přáním, abychom se v tomto příjemném prostředí opět příští rok mohli sejít. Ve volných chvílích využívali kluby možnost pobytu ve sportovním areálu, někteří se vydali na procházku nebo vyjížďku do okolí. Ubytování i stravování bylo na velmi dobré úrovni. Po celou dobu závodů byl na sportovišti zajištěn pitný režim. Při rozdělování sportovců do skupin bylo použito dle pravidel SO pravidlo 15%, dále bylo přihlíženo k věku sportovců. Velké díky patří všem organizátorům za jejich vzornou a vydatnou pomoc, před akcí, během akce i s celým ukončením akce. Také je důležité poděkovat všem sportovcům a trenérům za respektování všech pravidel a vzornou reprezentaci svých klubů.

 

Plšková Jana ředitelka cyklisticky Čumplová Veronika, zástupkyně ředitelky cyklistiky

Kompletní fotogalerie naleznete zde: https://eu.zonerama.com/SOCZ/Album/10415957

Video z celé akce naleznete ze: 

 

Video z programu Zdravý sportovec naleznete zde: 

 


Autor: (27.09.2023)