Olympijské studio č.4 a zprávy ze sportovišť

Olympijské studio č.4 a zprávy ze sportovišť

Olympijské studio č.4: 

 

Zprávy z jednotlivých sportů: 

Atletika:

Den bude velmi významný,  a to  proto, že včera (23.6.) – výsledky žádné. Už od rána v jejich U2 bylo patrné, že se něco děje, neboť jsme se posunovali s hodinovým zpožděním, pak přesedali do nově přistaveného vlaku, a venku (Citát Vl. Vančury) a chčije, a chčije, a chčije. Až večer jsme se dověděli, že i okraje Berlína byly zachyceny důsledky lijavců…   Celý den pak byl lemován přesuny z místa na místo, samozřejmě v dešti, hledáním úkrytu, čekáním, posunováním programu. Tedy jako – čekání na Godota. Viděli jsme mnoho zajímavostí – jako luxování vody ze 3. a 4. dráhy avšak Sisyfovská práce (Alternativa – že se poběží jenom 4 až 8, tudíž sportovce mentálně připravit na tuto zásadní změnu.) Pak jak někteří volontéři s mokrým mobilem úpěnlivě ukazovali, kde – podle původního rozvrhu – se mohou trenéři shromažďovat, nakonec vedoucí svolavatelny změkla a všichni trenéři pak byli ve společném stanu se sportovci, dostali horký čaj, pomohli jim obléci se zpět do teplého – a GOOD BY. Cesta zpět – zpívání v dešti.

Takže – náš majstrštych – štafeta 4x 400 odložena na dnešní DEN  D.

 Sestava po úsecích: Albová, Valášek, Zámostná, Jarý.  Čas na Open v Brně 12.5. = 6:16,  čas SF zde 19.6. = 5:53, čas dnes – uvidíme.  

Stolní tenis:

23.6.byl pro stolní tenis nejnáročnějším dnem. V. Šolc i K.Foltová hráli dvouhry. Šolcovi se příliš nedařilo a i když v posledních zápasech zabral,  nestačilo to na lepší umístění. Nakonec byl šestý. Neměl vůbec jednoduchou skupinu,je velmi mladý a prozatím nezkušený. Celkově si však vedl moc dobře. K. Foltová zvládla hraní ve skupině na výbornou. Všichni, kteří jsme s ní prožili zápas proti Chorvatce, máme obrovský zážitek. Pětisetové utkání bylo výjimečné a dovedlo Foltovou až ke stříbrné medaili. Po tomto zápase se objevily slzy upřímného dojetí.

Badminton:

V pátek měl náš reprezentant badmintonu Filip Blažek na programu dva zápasy. První byl proti sportovci z Papua-Nová Guinea, kterého lehce porazil 2:0. Druhý byl proti sportovci z Kuvajtu. První set Filip prohrál těsně o dva body a druhý set mu taky nevyšel. Takže jedna výhra, jedna prohra. Tím měl náš tým dneska dosportováno a šel fandit kolegům na stolní tenis.

Pozemní hokej:

Pozemní hokejisté při své první účasti na Světových hrách přepsali dvakrát dějiny svého sportu. Nejenom, že si připsali své historicky první vítězství v mezinárodním zápase, a to proti Chile, a rovnou jednoznačně 5:1, ale dokázali potrápit i tým Nizozemska. Ještě nikdy se nestalo, aby český tým pozemních hokejistů vedl nad Nizozemskem 2:1. A i když to nakonec nevyšlo, díky výkonům v základní skupině si v sobotu 24.6. zahrají čeští pozemkáři o bronzové medaile. Střetnou se s Francií, se kterou v základní skupině sehráli velmi kvalitní zápas. V sobotu dojde také k podpisu memoranda o spolupráci mezi Světovou hokejovou federací FIH a Special Olympics. Světové hry navštíví nejvyšší představitelé obou organizací. 

 

Volejbal:

Volejbalový turnaj se skládá ze 3 pilířů - a) rozdělení týmů podle výkonnosti (divisioning),  b) zápasy ve skupině (competition), c) souboj o medaile dle umístění ve skupině (finals). Divisioning nabízí možnost trenérům, hráčům a organizátorům porovnat vzájemné schopnosti týmů v omezeném časovém limitu, neboť jeden zápas trvá rovných 20 minut. V této fázi se náš tým utkal s výběry Indie, Rakouska, Ázerbajdžánu, Srbska  Polska a Slovenska. S výjimkou zápasu s Azerbajdzanem jsme vždy zvítězili. Tímto výkonem jsme si zajistili zařazení do nejvyšší divize, tedy skupiny MA ve složení Česká republika, Polsko, Azerbajdžán a Slovensko. Dvoukolovy systém každý s každým na 2 vítězné sety stanovil následující pořadí ve skupině: 1. Azerbajdzan (17 bodu), 2. Česká republika (12 bodu), 3. Slovensko (6 bodu), 4 Polsko (1 bod). V play off se utkal 1. se 4. týmem, vyhrál Azerbajdžán. Ve 2. semifinale jsme porazili Slovensko 2:0. Zitra nas ceka finale s neporazenym Azerbajdžánem.

Cyklistika:

21.6. 2023

Pro cyklisty byl dnešní den opravdu velmi úspěšný. I přes velmi vysoké teploty se jim dařilo, a v časovce na 2km vybojovali čtyři medaile. Jarmila Válková, Zuzana Filoušová, Václav Vorlíček získali zlato, a Petr Konečný získal stříbro. Lepší výsledky jsme si snad ani nemohli přát. Všem cyklistům gratulujeme k jejich úspěchům a přejeme hodně štěstí do dalších dnů.

 

22.6.2023

 V dnešním opět velmi horkém dni jsme navázali na včerejší výtečné výkony. Náš nejstarší závodník Václav Vorlíček dnes absolvoval časovku na 1km, ve které získal stříbrnou medaili. Z druhé vybojované medaile na letošních hrách SO je neskutečně šťastný a těší se, až ji doveze domů. Zbytek týmu dnes podporoval svého kamaráda a zároveň sbíral síly na zítřejších 5km.

23.6.2023

Cyklistika dnes zažila v určitém slova smyslu zklamání. Sportovci se těšili, a byli připraveni podat ten nejlepší výkon při dnešním závodu na 5km, ale počasí nám vůbec nepřálo. Zejména z bezpečnostních důvodů jsme se společně s trenéry ostatních delegací, a vedením závodu, dohodli, že veškeré dnešní závody budou odvolány a přesunuty na druhý den. Zbytek dne jsme tedy využili pro podporu našich kamarádů na stolním tenise a volejbale. Doufáme, že se počasí do zítřka zlepší, a všechny soutěže proběhnou podle naplánovaného harmonogramu.

 

Gymnastika:

Pátek, 16.6.

Po náročné dopravě a hledání sportoviště, jsme dorazili na rozřazovací tréninky přesně na čas do Messe City Cube. Děvčata měla čas pouze na rychlé převlečení a hned šla do akce na koberce s prvním náčiním. Program tréninků probíhal již dle časového plánu a vše šlo hladce. Gymnastky se mohly seznámit s tím, jak náročné dny je čekají.

 

Neděle, 18.6.

Gymnastický víceboj

Gymnastky soutěžily s míčem, obručí, lanem a stuhou. Všechny disciplíny se hodnotily dohromady jako víceboj. Marie Balážová skončila na bronzovém místě a Michaela Melzerová na pátém místě poté, co se jí nepovedlo vystoupení s míčem.

 

Pondělí, 19.6.

Dnes se konala hlavní soutěž v jednotlivých náčiních. Po neúspěchu ve víceboji, Michaela Melzerová vylepšila svůj výkon v individuální soutěži s míčem a získala tak své první zlato na světové soutěži. Ostatní disciplíny se nesly ve stejném duchu. Děvčata si soutěž užívala a ze svých výkonů měla velkou radost. Slovy Míši Melzerové: "Dojetím se mi chtělo plakat".

 

Středa, 21.6.

Slavnostní ceremoniál - předávání medailí v individuálních disciplínách

Michaela Melzerová:

1. místo míč

2. místo stuha

2. místo švihadlo

3. místo obruč

Marie Balážová:

2. místo obruč

3. místo stuha

4. místo švihadlo

7. místo míč

 

Čtvrtek, 22.6.

Workshop Cindy Bickman - nové gymnastické sestavy na další dvě olympijské období

Workshopu se zúčastnila trenérka Renata Pritz, spolu s gymnastkami. Jako velkou novinkou bylo řečeno, že na další olympijské období se mohou připravovat i muži. Další změnou bude i výměna sportovního náčiní - místo míče budou kužele. Další novou disciplínou bude cvičení bez nářadí. 



Fotbal:

Česká Republika - Německo 4:1 (2:1)

V semifinále jsme narazili na domácí tým z Německa. Od fotbalového národa jsme očekávali kvalitní zápas ale opak byl pravdou. Naši kluci byli naprosto dominantní a utkání jsme zcela ovládli. Soupeř se zmohl pouze na ojedinělé zakončení většinou z vlastní poloviny.

 

Česká Republika - Japonsko

1:2 (1:0) po prodloužení

Ve finále nás čekalo. Dle zjištěných informací a pozorování jsme věděli že půjde o velice kvalitního soupeře, který nám ovšem bude vyhovovat, protože bude chtít hrát kombinační fotbal.

Utkání začalo lépe Japonsko, které bylo lepší a na první minuty nás zavřeno na naší polovině. Následně jsme přebrali otěže zápasu my a začali jsme se dostávat do zakončení. Do poločasu jsme zvládli dát první gól utkání, který vstřelil Michal Horváth.

Ač si myslím, že jsme celý druhý poločas byli lehce lepším týmem s větším počtem šancí, ze vstřeleného gólu se radovalo Japonsko. Základní hrací době se tedy nerozhodlo a pokračovalo se do prodloužení. Tam byl bohužel šťastnější soupeř, když vstřelil druhý gól zápasu a zároveň v poslední minutě gólman Japonska zneškodnil pokutový kop. 

 

Bowling:

Jelikož je omezen počet lidí do bowlingové  haly v Mercedes Areně, museli jsme se dnes rozdělil na dvě skupiny. Hlavní trenérka odjela hned po snídani s Martinou Vinšovou a Alenou Urbanovou na turnaj. Druhá trenérka, s muži, za nimi dorazili kolem poledního natěšeni na první výsledky Martiny Vinšové. A opět se zadařilo! Martina získala krásné druhé místo😊 I druhá atletka, Alena, hrála velmi dobře. Bohužel pro nepřízeň počasí byl ceremoniál její výkonnostní skupiny přesunut na zítřejší den. Usínat tedy budeme napnutí, jaké umístění Alča získala. Zároveň nás čekají finálová kola mužů... Tedy zítřejší, sobotní den bude opět plný emocí a napětí.

 

Plavání:

Po volném úterku nás od středy čekají finálové závody, ve kterých už bojujeme o konečná umístění. Ve středu plavala Aneta Pojerová 100 m prsa, skončila na sedmém místě. Účastnickou stužku si za stejný závod odnesla po diskvalifikaci Katka Pavlíková. Ve čtvrtek jme měli dvě želízka v ohni: Adélu Šavlovou a znovu Anetu Pojerovou, tentokrát obě na 100 m znak. První odstartovala Adéla a její úžasný výkon znamenal zlatou medaili! Aneta ve svém závodě také velmi dobře zabojovala a vylepšený osobáček jí přinesl krásné čtvrté místo. Takže zatím s výkony spokojenost :-).

 

 

 


Autor: (24.06.2023)